Kvalita a množství ovoce v jižních Čechách inspirovalo barona Hildprandta, aby roku 1885 založil Zámecký ovocný
lihovar přímo naproti svému vodnímu zámku v Blatné, na místě cukrovaru, který zde postavil v roce 1812. Když lihovar
zakládal, jistě netušil, že na následujících více než sto let bude jeho rod vyhnán z Čech až do Etiopie.
Osud jeho rodu se ubíral doslova podle kréda, které je vepsáno do rodového erbu. „Přes překážky ke slávě“.
V polovině minulého století přišla rodina Hildprandtů o všechen majetek a byla z Čech násilně vystěhována. Nějakou
dobu žila v Etiopii, později v Německu a do Blatné se členové rodu Hildprandtů vrátili až na začátku devadesátých
let.
Dnes už opět Zámecký ovocný lihovar Blatná dává slávu nejen tradičním likérům a fernetu ale i ovocným destilátům
Baron Hildprandt. Výroba v lihovaru probíhá pod pečlivým dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera.
Čápi v Zámeckém lihovaru a pivovaru
Čápi k blatenskému lihovaru už tak nějak neodmyslitelně patří. Řadu let na tom nebylo nic zvláštního, čápi
na jaře přiletěli, zahnízdili, v létě vyvedli mladé a na podzim všichni společně odletěli do teplých krajin. Posledních
několik let však s námi čápi zůstávali i přes zimu. Nemalou výhodou pro ně byly i mírné zimy v posledních letech.
V historickém srdci Blatné, hned vedle malebného zámku s pohádkovou zahradou, spojujeme tradici pivovarnictví s radostí
a láskou k práci. Blatná je náš milovaný domov, a ten pro nás znamená celý svět. Pocházíme z tohoto kraje, pečujeme
o něj a sem patří i naše srdce. A právě proto zůstáváme věrní více než 500letému odkazu vaření piva v Blatné.
S pokorou, vášní a stylem sobě vlastním.
Povolení pro vaření zlatavého moku získalo město Blatná poprvé v roce 1489 od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se
tehdy vařilo v městském a panském pivovaru. A právě z panského pivovaru se v roce 1896 stal vyhlášený Zámecký
pivovar Blatná, v němž se pivo vařilo skoro sto let, až do října 1978. V tomto roce přestal objekt vyhovovat svojí
kapacitou, a tak se výroba přesunula do moderního pivovaru ve Strakonicích. Část původního zdejšího parostrojního
vybavení je k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni, zbytek nenávratně zmizel.
Vůbec poslední várku chuťově vyváženého piva v Blatné uvařil sládek Karel Mourek. Od té doby si milovanou blatenskou
desítku a dvanáctku místní vychutnat nemohli i přes to, že byl černý Kohout považován za nejkvalitnější české
pivo hned po legendárním plzeňském Prazdroji.
Nostalgie a touha po navázaní na mnohaletou tradici vaření piva nás přivedly zpět k myšlence obnovení kdysi slavného
pivovaru v Blatné. A k této tradici se dnes po 38 letech s chutí a vervou vracíme. Starý pivovar se nacházel v budově
sousedící s dnešní destilérkou a jeho dominantou je dodnes stojící pivovarský komín, na němž stále hnízdí čápi.
V jeho prostorách jsou však dnes uskladněny tanky na destiláty (kvasírna), které nebylo možné přesunout, a tak bylo
nutné výrobu piva umístit do náhradních prostor. Pivovar dnes proto obnovujeme v budově někdejší lednice, v níž
se za starých dob skladoval led.
V Blatné dnes vaříme dva druhy piva. Pro ležák plzeňského typu používáme klasický slad z Moravy, plzeňský slad
a slad bavorský. Český chmel odebíráme ze žatecké oblasti, a to ve třech druzích: žatecký poloraný červeňák
jako základ, premiant a chmel typu sládek k vyvážení chutě. Vodu, jíž k výrobě piva používáme, čerpáme z artézských
studní přímo v areálu pivovaru a díky její vysoké kvalitě ji není nutné dále speciálně upravovat. Polotmavý
ležák se pak oproti klasickému ležáku liší v použití napraženého sladu, a to z důvodů dodání sladkosti a barvy.
Nejlepší ingredience a bohaté zkušenosti při vaření piva propojujeme s nadšením, úctou, ale i hladem po experimentu.
Každý den pracujeme na zlepšování receptury a vývoji nových moderních chutí, které v sobě nesou odkaz k dobám
minulým. A to chceme předat i vám. Naším cílem je inspirovat a potěšit, aby byl výsledek naší práce tou perfektní
tečkou za vaším pracovním dnem.
Milujeme pivo, baví nás ho vyrábět a jsme hrdí na svůj kraj i město. A bude nám potěšením, když i vy budete mít
stejný požitek z vaší práce, kterou večer oslavíte jedním řízným, vychlazeným Blatenským Kohoutem.